Archiwum styczeń 2016


sty 17 2016 Jak powstaje próchnica?
Komentarze (0)

 Ubytki w zębach, czyli jak mówimy potocznie dziury w zębach, to efekt próchnicy.

Jak powstaje próchnica? Za próchnicę odpowiedzialne są bakterie, które rozkładając cukry, produkują kwasy organiczne. Głównie należą do gatunku Streptococcus mutans. Tworzą miękki, żółty nalot fachowo nazywany płytką nazębną  Płytka gromadzi się najczęściej na brzegach dziąseł i między zębami.
 Czynniki, które biorą udział w procesie powstawania próchnicy :
*bakterie obecne w płytce nazębnej,
*węglowodany, czyli cukry zawarte w jedzeniu ,
*podatność tkanek zęba na odwapnienie związane z niedostateczną mineralizacją,
*skład śliny, jej ilość w jamie ustnej,
*czas oddziaływania wymienionych czynników na tkankę zęba (im dłużej, tym większe uszkodzenia).
  Elementem profilaktyki dotyczącej próchnicy zębów:
 - profesjonalne zabiegi stosowanie w gabinecie 
*Lakowanie- ta metoda przeznaczona jest dla 6-latków tuż po wyrznięciu pierwszych zębów stałych, aby zabezpieczyć powierzchnie żujące
lak
*Lapisowanie (impregnacja)- ta metoda ma na celu zatrzymanie próchnicy na dużych płaskich powierzchniach gdzie normalne wypełnienia są ciężkie do utrzymania

 rnrgijthi
 * Lakierowanie- ta metoda jest zalecana dla osób w każdym wieku, poprzedzona profesjonalnym czyszczeniem zębów. Wybór preparatu jest dostosowany do indywidualnego pacjenta
lakier
- regularne wizyty u stomatologa
- kontynuowanie przez pacjenta zalecanych zabiegów higienicznych.

sty 15 2016 Dobór odpowiedniej pasty do zębów
Komentarze (0)

Zacznijmy do początku ...
Historia pasty do zębów rozpoczyna się już w starożytności. Dla naszych przodków pasta była jedynie środkiem kosmetycznym, nie znali oni jej właściwości zdrowotnych. Podobnie jak my, stosowali ją w celu posiadania pięknych, śnieżnobiałych zębów oraz świeżego zapachu z ust. Początkowo, np. w starożytnym Egipcie, pastę uzyskiwano ze sproszkowanych kości zwierząt, poroży, kopyt, czy też skorupek jajek. Rzymianie czyścili zęby pumeksem zmieszanym z octem. Persowie, martwiąc się o szkliwo, stosowali sproszkowane muszle ślimaków i gips, jako pierwsi zaczęli też walczyć z nieświeżym oddechem – poprzez dodawanie do pasty pachnących mieszanek ziołowych. Skład dzisiejszej pasty do zębów zawdzięczamy Anglikom, którzy zapoczątkowali mieszanie pasty z gliceryną. Od 1908 roku rozpoczęto masową produkcję past w tubkach
 W zależności od potrzeby rozróżniamy następujące pasty:
-profilaktyczno – lecznicze – ze zwiększoną zawartością fluoru czy hydroksyapatytów dla zębów wrażliwych,
-wybielające -np. z zawartością sody i środków ściernych,
-przeciw paradontozie – zawierające środki zwalczającej bakterie np. chlorcheksydynę,
-do codziennego stosowania- zwalczające próchnicę, odświeżające oddech, wyrównujące ph w jamie ustnej,
-dla dzieci – ze zmniejszoną ilością fluoru i przyjemnym smaku.
Nie jest ważna marka pasty do zębów, firmy ciągle wymyślają kolejne "cudowne" serie past. Moja rada, najważniesze jest czytać skład i porównywać wszystkie dostępne pasty :)
Pasta do zębów